V Novi Gorici po bencinskem z odliko uspel tudi eko reli
2017-09-27

Tablica_eco_rally.jpg

AMD Gorica je dva tedna po zelo uspešno izpeljanem klasičnem reliju, ki je prvič štel za FIA evropski reli pokal, ob tem pa še za slovensko in hrvaško državno prvenstvo ter pokal Mitropa, izpeljal še prvi Mahle Eko reli.


Tokrat so bili v prvem planu električni avtomobili, na določenih odsekih ceste pa se je namesto doseženih časov merila predpisana povprečna hitrost. Tovrstne prireditve so prišle tudi pod okvir mednarodne avtomobilske zveze FIA, ki želi z njimi promovirati tudi električno mobilnost.Tako kot v klasičnem reliju tudi eko reli poteka po določeni trasi. V vsakem avtomobilu sta voznik in sovoznik, ki morata spoštovati predpisano časovnico, potno knjigo in časovne kontrole. Namesto hitrostnih imajo te prireditve točnostne preizkuse. Cesta ni zaprta za ves promet, posadka pa jo mora odpeljati v vnaprej predpisanem času, oziroma cel odsek ohranjati predpisano povprečno hitrost. Vsako odstopanje od predpisanega časa prinaša kazenske točke. V sporedu prireditve, udeleženih je bilo 13 električnih avtomobilov, peljala je od Šempetra pri Gorici (start je bil pred poslovno stavbo Mahle Letrika d.o.o.) do Bovca, so bile vključene tudi spretnostne in točnostne preizkušnje. V Bovcu se je karavana električnih vozil udeležila tudi osrednje prireditve ob 60. obletnici Mahle Letrika Bovec d.o.o. Govorniki Mitja Gorenšček direktor podjetja, Samo Hribar Milič generalni direktor GZS-ja, Valter Mlekuž župan občine Bovec, Thomas Kohlbauer predstavnik lastnikov Mahle Gmbh in slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor so poudarjali pridnost in marljivost prebivalcev zgornjega Posočja in prihodnost je v električni mobilnosti.Naslednji dan pa so se podali do Kobarida, čez Kolovrat do Goriških Brd in nazaj v Šempeter pri Gorici na cilj pred podjetje Mahle Letrika d.o.o. Na prireditvi so bile najuspešnejše posadke Purgar-Troha (renault zoe), Pavšič-Brezavšček (VW e-golf) in Mrevlje-Hvala (hyundai ioniq).
»Zadovoljni smo z odzivom in izpeljanim pozivnim eko relijem, ki je bil tudi pod okriljem nacionalne zveze za avtošport AŠ2005. Veliko smo se naučili in zdaj lahko razmišljamo o nadgradnji prireditve. Obstaja možnost, da bi naša prireditev postala del FIA svetovnega prvenstva za relije novih energij in da bi ga prihodnje leto združili z našim klasičnim relijem,« je povedal Renato Hvala iz AMD Gorica.

 


Zadnje novice

Vabljeni k ogledu

Polka in majolka ob 12:00

Polka in majolka


Migaj raje z nami ob 19:00

Migaj raje z nami

Poglavitni namen oddaje Migaj raje z nami spodbuja ljudi h gibanju in športu.